Zákaznická podpora:+420608634163

Zajímavá fakta o nehtech

Nehty nohou a rukou se zakládají na špičkách prstů kolem 10. týdne prenatálního vývoje jako modifikace vrstev epidermis. Vývoj nehtů na rukou předchází vývoj nehtů na nohou asi o 4 týdny. Koncem 32. týdne prenatálního vývoje dosahují nehty na rukou špiček prstů, na nohou během 36. týdne.

Rychlost růstu nehtů závisí na mnoha faktorech včetně věku, zdraví, dědičnosti, pohlaví jedince, a také na ročním období.

Nehty rostou nepřetržitě po celý život, ve stáří je jejich růst pomalejší. Růst nehtů u malých dětí je rychlý, celý nehet odroste během 6 až 8 týdnů. U dospělých se rychlost růstu pohybuje v rozmezí 0,5 – 1,2 mm za týden, celý nehet tedy odroste během 6 měsíců. Nehty na nohou vyžadují na stejný růst 2krát až 3krát delší dobu než nehty na rukou.


Nehty rostou nejrychleji na nejdelším prstu, což je prostředník, po něm následuje prsteník a ukazovák. Nejpomaleji roste nehet na malíku, o něco rychleji na palci 1,2 mm za týden.

Nehty na pravé ruce u praváků rostou rychleji než na levé ruce, a naopak, což je pravděpodobně dáno větším používáním dominantní ruky, a tím větším opotřebením nehtu, které jeho růst povzbuzuje.

Během letních měsíců mění většina lidí svoje stravování. Strava je variabilnější, což nehtům prospívá, růst je tedy rychlejší

Růst nehtů u žen se liší během fází menstruačního cyklu, což je způsobeno činností hormonů. V normálním menstruačním cyklu se několik dní před menstruací zvyšuje sekrece folikulostimulačního a luteinizačního hormonu. Dále také dochází ke zvýšení hladiny estrogenů a progesteronu. A právě v tomto období je růst nehtů rychlejší.

Nehty rostou rychleji během těhotenství. Po těhotenství se rychlost vrací opět k normálu. V těhotenství dochází k zvýšené sekreci estrogenů, produkovaných fetoplacentární jednotkou.

Co se týká rychlosti růstu z hlediska pohlaví jedince, je růst rychlejší u mužů. Muži častěji než ženy vykovávají manuální práce, při kterých dochází ke kontaktu nehtů s předměty a tedy k většímu opotřebení nehtů.

×

Splátková kalkulačka ESSOX